sábado, 8 de diciembre de 2007

Enric Esteve: “Joan Lerma i Ciprià Ciscar tractaren a Lo Rat molt pijor que el franquisme”

SEMPRE VALENCIANS MAI CATALANS




Lo Rat Penat, fundada en 1878, és la decana de totes les entitats valencianistes. Ha vist el naiximent de tres segles diferents defenent la llengua, cultura i tradicions valencianes. La seua colosal aportació és fonamental per a entendre la cultura autòctona actual. El seu president, Enric Esteve, mos acosta a la gran història d’una institució centenària.

Explique als nostres llectors quan es fundà l’entitat que hui presidix vosté, qui la creà i cóm es varen gestar els seus orígens.
Lo Rat es fundà una nit de juliol de 1878 per personages ilustres del moment, que crearen esta societat d’amadors de les glòries valencianes. És molt difícil que una societat cultural arribe a tindre 130 anys de vida i mosatros ho hem conseguit. Per ací han passat Constantí Llombart, Félix Pizcueta, Ciril Amorós... Lo Rat es creà per a defendre les tradicions i costums valencianes, i naturalment la llengua.

¿Quines són les seues activitats culturals?
Són moltes i molt diverses. Portem 104 anys de concursos de llibrets de falla en èxit total i rotunt, a pesar de que en l’época socialista es creà un concurs paralel ad este a on donaven més diners. Lo Rat Penat té credibilitat i en els últims anys més perque s’ha involucrat en la societat. Tenim una implicació total en els milacres de Sant Vicent. Portem 57 anys de cursos de llengua valenciana. Lo Rat va promoure la coronació de la Mare de Deu dels Desamparats, o la Batalla de Flors.

Impartim cursos de danses i balls tradicionals, cursos de poesia, etcétera. Fem un treball diari i continu que uns veuen i uns atres no volen vore. Quan apleguí a la presidència la participació de les creus de maig era d’una vintena i ara són 101 creus de maig. Tot lo món coneix la festivitat del 9 d’Octubre pero si no haguera sigut per Lo Rat Penat no seria lo que és, perque en l’época de la dictadura qui portava la Real Senyera era Lo Rat. Hui hi ha una gran participació en el 9 d’Octubre gràcies a la gran activitat que ha fet esta casa.

No hay comentarios: