domingo, 22 de julio de 2007

IBERS

SEMBallester: "Els ibers eren un poble més desenrollat que el celta"18.07.07 02:00. Archivado en Cultura
J. Ferrer(vh).- El XXIII Seminari de Llengües i Epigrafia Antigues ha començat, dins de l’Aula de Ciències i Humanitats que com cada any organisa la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). Enguany l’idioma iber és protagoniste.
Després de que el doctors José Aparicio Pérez i Xaverio Ballester presentaren el seminari, es passà el torn de paraula als dos ponents de la jornada.
El catedràtic de Filologia Llatina de l’Universitat de Valéncia, Xaverio Ballester, incidí en la toponimia ibèrica en sa ponència ‘Deva y otros devaneos arqueo-ibéricos’. Segons el professor “en l’idioma ibèric l’accent recaïa regularment en l’última sílaba de la paraula”.
Divulgà ademés que ibers i celtes generalment tractaven als rius i fonts fluvials com si foren sers femenins. “Hi ha rius en Galícia, Terol o Guipúscoa, als que anomenen ‘deva’ que significa ‘deesa’ i a uns atres rius els anomenaven ‘mare’ ”.
“Els celtes i els ibers convivien junts a pesar de ser molt distints en cultura, identitat i llengua. Els celtes eran miners i pastors mentres que els ibers eren agricultors i comerciants. La part ibèrica era la zona de Catalunya i Valéncia básicament, el restant de la península estava poblat per celtes. Els ibers estaven més avançats i densenrollats”, informà l’expert en qüestions ibèriques.
Una tauleta màgicaPer atra banda, el denominat ‘Orleyl V’ és una tauleta de plom de la cultura ibèrica del segle IV abans de Crist que es va descobrir en un jaciment arqueològic de la Vall d’Uxó, concretament dins d’una sepultura.
El doctor en Història i especialiste en llengua ibérica, Luis Silgo, comentà que la tauleta ‘Orleyl V’ té una funcionalitat màgica: “Es tracta d’una tauleta d’encantaments. En principi pareixia que el motiu era bèlic pero yo m’incline per pensar que és un conflicte de tipo jurídic ya que citen a la part contrària i als seus testimonis. En l’inscripció apareixen encantades certes parts intelectuals d’eixes persones com una paraula que podem traduir com ‘ment’ ”.
jferrer@valenciahui.es
PRE VALENCIANS MAI CATALANS

1 comentario:

Anónimo dijo...

Renegues de la teva mare pero ets el que ets, no sols el que vols ser. Segles de manipulació, al.lienació i podriem dir "sindrome d'estocolm" et fan així. El fill prodig encara que rebutji la seva familia, es el fill i sempre serà benvingut.

Che collons, no foteu! penseu que un castellà os entendria en la vostra llengua, que amb totes les variants que voleu es la mateixa que es parla a les terres de l'Ebre.
DR@c